Zupa nie jest z rodzaju słodkich, choć na koniec w przepisie należy dać bitą śmietanę, ale wytrawną.
Ja tutaj zmieniłam i dałam jogurt.
Zupa jest pożywna, delikatna, idealna z sucharkami, polecam.
Zupa jabłkowa.
Składniki:
- 750 g kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wody
- sucharki do podania
- 4 łyżki bitej śmietany - dałam jogurt naturalny
Przygotowanie zupy:
- Jabłka umyłam, przekroiłam na ćwiartki, wycięłam gniazda nasienne.
- Cząstki jabłek, wraz ze skórką włożyłam do garnka, wlałam wodę, dodałam skórkę z cytryny oraz cukier i gotowałam do miękkości, jakieś 8 minut.
- Potem autor pisze aby przetrzeć jabłka przez cedzak, ja zmiksowałam na gładki krem.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam małą ilością zimnej wody - 2 łyżki i wlałam do gotującej zupy, mieszałam aby nie zrobiły się grudki.
- Podawałam zupę od razu z sucharkami i jogurtem naturalnym.
Smacznego.
Przepis kuchni duńskiej.
"Podróże małe i duże"
Jaskinie Dolomitowe w Czechach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.