Intensywność koloru buraczkowego można sobie samemu zwiększyć lub zmniejszyć, dodając jednocześnie mniej lub więcej mąki.
Nadzieniem jest tutaj rukola i feta, które idealnie do siebie pasują.
Zaczynamy?
Różowe naleśniki.
Składniki: 10 naleśników
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki soku z buraków
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 jaja
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 70 g rukoli
- 100 g sera feta
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki prażonych orzechów arachidowych
- 3 - 4 łyżki pasty bałkańskiej pindzur
Przygotowanie ciasta:
- Do miski wlałam wodę, mleko i sok z buraków, wymieszałam.
- Teraz dodałam olej, sól i jajka i ponownie wymieszałam.
- Na koniec wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, odstawiłam na 15 minut.
Przygotowanie nadzienia:
- Rukolę włożyłam do miski.
- Miód wymieszałam z olejem z pomidorów i sokiem z cytryny.
- Polałam sosem rukolę, wymieszałam.
- Pokroiłam w kostkę fetę, można pokruszyć.
- Podprażyłam na suchej patelni orzechy.
Przygotowanie naleśników:
- Wymieszałam ciasto i usmażyłam naleśniki.
- Każdy naleśnik posmarowałam pastą pindzur, nałożyłam rukolę, posypałam feta i orzechami i złożyłam go w trójkąt.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Dawny zajazd Poczty Konnej w Kościelcu woj. wielkopolskie |
4 komentarze
Uwielbiam takie śniadania ^^
OdpowiedzUsuńWitam w klubie.
UsuńKolor zachęca! Na pewno są przepyszne!
OdpowiedzUsuńSą magiczne, polecam przepis.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.