Jest kremowa, delikatna w smaku a zarazem bardzo wyrazista.
Można tutaj użyć swojego ulubionego makaronu, bo każdy pasuje.
Ja użyłam makaronu farfalle al nero de sepia który kolorystycznie pięknie współgra z jasną zupą.
Podstawowymi składnikami zupy neapolitańskiej jest śmietanka, żółty ser, makaron i żółtka, resztę można improwizować choć już niewiele zostało.
Można użyć tutaj bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu który został w niewielkiej ilości.
Włoska zupa z Neapolu.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
- 2 szklanki kwaśnej śmietany 30 %
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 pełne łyżki parmezanu + do posypania
- 4 żółtka
- sól morska
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 200 g makaronu ferfalle al nero de seppia
Przygotowanie zupy:
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim mąkę, rozprowadziłam szklanką śmietany.
- Całość zalałam bulionem i mieszając trzepaczką doprowadziłam do wrzenia aby nie porobiły się grudki.
- Do zupy wsypałam starty parmezan i mieszałam aż się rozpuścił.
- Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
- Żółtka wymieszałam ze szklanką śmietany i wlałam do zupy, podgrzewałam ale nie dopuściłam do wrzenia.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Posiekałam koperek.
- Zupę podałam z makaronem, posypaną koperkiem i startym parmezanem.
Smacznego.
Przepis wg kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata |
3 komentarze
Ta zupa jest niebiańska.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i jeszcze ten makaron <3
OdpowiedzUsuńHe he, no jest pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.