Sorgo jest trawą i jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie.
Jest fajne do pierogów, potrawek, gulaszy.
Trzeba je jednak namoczyć na 12 godzin aby potem smakowało wybornie.
Scamorza jest południowo - włoskim serem krowim.
Do kompletu dołożyłam ulubiony szpinak i dojrzałe w słońcu pomidory.
To był wspaniały obiad, który przedstawiam.
Sorgo, scamorca, szpinak i pomidory.
Składniki:
- 200 g białego sorgo
- 200 g świeżego szpinaku
- 350 g pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 g sera scamorza
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie dania:
- Sorgo namoczyłam dzień wcześniej na noc.
- Potem ugotowałam je w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Gotowałam sorgo 30 minut, odcedziłam.
- Posiekłam czosnek, pokroiłam w kostkę pomidory wraz ze skórką.
- Jeśli ktoś nie lubi lub nie może skórki, wystarczy sparzyć pomidory i obrać je.
- Szpinak umyłam, osuszyłam, pokroiłam drobniej.
- Ser pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek, 30 sekund, potem dodałam pomidory, sól, cukier i pieprz, gotowałam aż pomidory puściły sok a potem do momentu aż sos zgęstniał.
- Wrzuciłam listki szpinaku, gotowałam do momentu aż listki szpinaku zwiędły.
- Na koniec dodałam ugotowane sorgo i sos sojowy, zagotowałam.
- Na talerzu posypałam serem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek Trosky - Czechy |
3 komentarze
Takie smaki to dla mnie nowosc ;)
OdpowiedzUsuńPoważnie? koniecznie zatem polecam do wypróbowania. Napisz jak smakowało?
UsuńDziękuję, polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.