Pieczony kalafior ma lekko dymny, wędzony smak, jest idealny, dodatek kuskusu sprawia że danie jest syte, odżywcze i smakuje obłędnie.
Pieczony kalafior w sałatce.
Składniki:
- nieduży kalafior
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mieszanki curry
- 120 g kuskusu pełnoziarnistego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 90 g sera feta
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz do smaku
- sól morska
- 3 liście kapusty pekińskiej
- garść rukoli
- garść kiełków brokuła
Przygotowanie sałatki:
- Kalafiora umyłam, podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skropiłam olejem - pół łyżeczki i posypałam mieszanką curry.
- Piekłam 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół, przestudziłam.
- Kuskus wsypałam na talerz głęboki, posoliłam, zalałam wrzątkiem na centymetr nad poziom kuskusu, wymieszałam, nakryłam talerzem i odstawiłam na 15 minut aby napęczniał, przestudziłam, wzruszyłam widelcem.
- Cebulę pokroiłam w piórka i skropiłam 1 łyżką soku z cytryny, odstawiłam na kilka minut.
- Pestki słonecznika uprażyłam na suchej patelni, ostudziłam.
- Resztę oleju i resztę soku z cytryny wymieszałam.
- Kapustę pekińską pokroiłam w paseczki.
- Wszystkie składniki włożyłam do miski, wymieszałam, skropiłam olejem z cytryną, posoliłam i oprószyłam pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.
- Na talerzu posypałam pokruszoną fetą.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Ciechocinku |
7 komentarze
Dziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńCudowna sałateczka!
OdpowiedzUsuńJest tak pyszna że zawsze zjem za dużo.
UsuńNie miałam okazji piec kalafiora. Z chęcią spróbuję sałatki.
OdpowiedzUsuńPieczony kalafior ma głęboki orzechowy smak i jest pyszny, spróbuj Aleksandro koniecznie. Pozdrawiam.
UsuńPieczony kalafior jest przepyszny! Koniecznie muszę przygotować tę sałatkę!
OdpowiedzUsuńNie zapomnij napisać czy smakowało? pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.