Przepis na sałatkę pochodzi z kuchni Birmy dawniej zwaną też Burmą.
Ogórki są aromatycznie i smakują wybornie, idealne same lub jako dodatek do mięs.
Polecam do wypróbowania.
Sałatka z ogórków.
Składniki:
- 4 duże świeże ogórki
- 4 łyżki octu winnego
- 4 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pieprz
- sól morska
Przygotowanie dania:
- Ogórki obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki, wydrążyłam nasiona.
- Zagotowałam wodę z 3 łyżkami octu, wrzuciłam ogórki, gotowałam 3 minuty, odcedziłam.
- Ogórki dopiero teraz posoliłam.
- Cebulę pokroiłam w plasterki i zrumieniłam ją na rozgrzanej oliwie.
- Dodałam pokrojony w plasterki czosnek.
- Potem wyjęłam cebulę z patelni a na nią wlałam łyżkę octu, dodałam cukier i pieprz, smażyłam aż cukier się rozpuścił.
- Potem ponownie dodałam cebulę i ogórki wymieszałam i sałatka gotowa.
Smacznego.
Przepis kuchni birmańskiej.
"Podróże małe i duże"
Macedoński kociak |
1 komentarze
Pyszności! :D
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.