Uwielbiam tego kucharza bardzo i wiem że jeśli przygotuję coś według jego pomysłu to będzie smakowite, aromatyczne, pożywne, idealne.
Tak też i tym razem było, nie zawiodłam się a sałatka jest bossska, spróbujcie koniecznie.
Istotą całej sałatki w tym wypadku są pieczone orzechy laskowe, spróbujcie zresztą, więcej nie namawiam.
Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku, gdzie została wymyślona pod koniec XIX wieku w Hotelu Waldorf.
Tutaj wersja Yotama Ottolenghi.
Sałatka niby - Waldorf.
Składniki:
- 50 g orzechów laskowych
- 1/4 - ok. 300 g czerwonej kapusty
- 6 łodyg - ok. 350 g selera naciowego
- 2 jabłka - ok. 300 g
- 1/2 czerwonej cebuli - ok. 60 g
- 140 g kwaśnej śmietany 12 %
- 50 g koperku
- 50 g natki pietruszki
- 100 g suszonych wiśni lub żurawiny
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 mała szalotka - 20 g
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 80 ml oleju rzepakowego
- Orzechy laskowe rozłożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 C z termoobiegiem lub 160 Z opcją góra/dół i piekłam 30 minut.
- Mają być wysuszone i chrupiące.
- Gdy ostygły lekko je przesiekałam.
- Szalotkę drobno posiekałam i zmiksowałam z musztardą, żółtkiem, syropem klonowym, octem i odrobiną soli.
- Teraz ciągle miksując dolewałam oba oleje cienkim strumieniem aż majonez stał się gęsty i gładki.
- Posiekałam kapustę, selera pokroiłam w cieniutkie plasterki.
- Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w cieniutkie ćwierćplasterki a cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki.
- Posiekałam koperek i natkę pietruszki.
- Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie rękoma.
- Teraz dodałam śmietanę, majonez, suszone wiśnie - bo jeszcze miałam, dodałam szczyptę soli i pieprzu i ponownie rękoma wymieszałam dokładnie.
- Posypałam posiekanymi, uprażonymi orzechami.
- Zajadałam samą bez dodatków, ale idealnie posłuży do mięs czy ryby.
Przepis Yotam Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Na Wiśle w Ciechocinku |
3 komentarze
Ciekawa sałatka ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa i bardzo smaczna, polecam.
UsuńIle w niej witamin i pyszności, polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.