A więc do dzieła, może skorzystacie z mojego pomysłu?
Sałatkę robi się szybko, jest przepyszna i zapewniam że szybko zniknie, zachęceni? no to kroimy, siekamy i zajadamy.
Sałatka włoska.
Składniki:
- 1 mała bagietka
- 1 filet z piersi kurczaka
- sól morska
- pieprz
- 140 g ziaren ugotowanego orkiszu - miałam z puszki
- 3 pomidory Lima
- garść uprażonych nerkowców
- garść liści bazylii
- 1 główka sałaty fryzyjskiej
Sos:
- 2 łyżki octu sherry
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie sosu:
- Do słoika z zakrętką wlałam ocet, oliwę, syrop klonowy.
- Dodałam także szczyptę soli, pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zakręciłam słoik i potrząsałam aż zrobiła się emulsja.
Przygotowanie sałatki:
- Bagietkę pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
- Pomidory pokroiłam w kostkę.
- Orkisz odcedziłam na sicie, miałam Bonduelle.
- Umyłam, osuszyłam sałatę i porwałam na kawałki.
- Listki bazylii umyłam i osuszyłam.
- Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam.
- Osoliłam go i oprószyłam pieprzem i grillowałam do miękkości.
- Potem pokroiłam go w kostkę.
- Nerkowce podprażyłam na suchej patelni.
- Składniki sałatki włożyłam do miski, wymieszałam, polałam sosem i zajadamy.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bukowcu woj. dolnośląskie |
1 komentarze
Cieszę się że się spodobała.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.