My je uwielbiamy, te użyte w daniu zakupiliśmy w Chorwacji, w oliwie i po troszeczku używamy aby jak najdłużej zachować ten smak i aromat.
Dodane do risotta smakują wybornie i nadają daniu charakteru.
Wielbicielom trufli polecam, a całej reszcie mówię: spróbujcie bo warto.
Trufle w risotto.
Składniki:
- 120 g ryżu arborio
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki trufli z zalewy oliwnej
- kiełki brokuła
Przygotowanie risotta:
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną szalotkę.
- Jak się zeszkliła dodałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
- Wlałam teraz na patelnię wino i gotowałam aż całe wino zostało wchłonięte przez ryż.
- Teraz po chochli dolewałam gorącego bulionu i mieszałam.
- Każdą następną chochlę dolewałam jak poprzednią wchłonął ryż.
- I tak do końca bulionu, ryż powinien być al'dente.
- Zestawiłam patelnię z ognia, dodałam masło i połowę parmezanu, mieszałam aż się rozpuściły.
- Na sam koniec dodałam łyżkę trufli i jeszcze raz wymieszałam.
- Przełożyłam na talerze, posypałam resztą trufli, resztą parmezanu i kiełkami brokuła.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa Willa Romana w Ciechocinku |
1 komentarze
Ciekawie i pyszne jest, polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.