Dodaje się do słoika ulubione zioła, ulubiony ocet, ulubione przyprawy i warzywa które będziemy marynować.
Proste? no to zaczynamy.
Ja swój pomysł zaczerpnęłam od Amber i piklowałam ogórki, Wy możecie puścić wodze fantazji i marynować cukinię, cebulkę, czosnek czy jeszcze coś innego.
Marynowane ogórki z cebulką.
Składniki:
- 3 duże ogórki ze skórką
- 1 mała biała cebula
- 6 dużych gałązek świeżego koperku
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki octu czereśniowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie pikli:
- Cebulę pokroiłam w cieniutkie plasterki, tak samo zresztą jak ogórki.
- Ogórki kroiłam przy użyciu mandoliny i kroiłam je ze skórką.
- W słoikach wymytych i osuszonych układałam na przemian plastry ogórków, cebulki i koperku.
- Do każdego słoika wrzuciłam po kilka ziarenek ziela angielskiego.
- Ocet wymieszałam wymieszałam z solą i cukrem aż się rozpuścił i wlałam do słoików.
- Zakręciłam i wstawiłam do lodówki.
- Receptura mówi że na miesiąc, jednak po 2 - 3 dniach już zajadałam i były pyszne.
- Sami ustalcie kiedy chcecie je zajadać i zaraz róbcie następne bo te będą szybko znikać.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku Bolczów w Janowicach Wielkich woj. dolnośląskie |
1 komentarze
To zrób i posmakuj.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.