Ja od siebie powiem że ten deser jest przepyszny, uważać tylko należy na jakość jaj i należy je wcześniej parzyć 3 sekundy we wrzątku, wtedy nic nam nie grozi.
Zabieramy się za deser.
Pianka na letni deser.
Składniki:
- 250 g mieszanki owoców - ja miałam maliny i jeżyny
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
- 3 białka
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie pianki:
- Deser należy przyrządzić wcześniej aby miał czas się ściągnąć.
- Owoce wyłożyłam na sito, posypałam cukrem pudrem i jak puściły sok, odlałam go.
- Jaja sparzyłam, potem oddzieliłam białka od żółtek.
- Białka ubiłam na sztywna pianę, na koniec dodałam cukier i dalej ubijałam.
- Żelatynę namoczyłam w soku z owoców a potem lekko podgrzałam aby się rozpuściła.
- Wlałam do ubitych białek, wymieszałam.
- Na koniec wrzuciłam owoce, wymieszałam i przełożyłam do pucharków.
- Na wierzchu ułożyłam świeże owoce.
- Wstawiłam do lodówki na ok. godzinę.
Smacznego.
Przepis z PRL - u.
"Podróże małe i duże"
Łazienki IV w Ciechocinku |
3 komentarze
Deserek wygląda przepysznie. Na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńCiesze się i czekam na fotki.
UsuńAgnieszko, zakasuj rękawy i do dzieła.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.