Młode listki rzodkiewek mają słodki, lekko pikantny smak, idealny do pesto.
Polecam serdecznie, z gorgonzolą ma jedyny i niepowtarzalny smak.
Pesto z liści rzodkiewek.
Składniki:
- liście z 2 pęczków młodych rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków arachidowych
- sól morska
- 85 g gorgonzoli
- 50 ml oliwy
Przygotowanie pesto:
- Liście rzodkiewkowe wymyłam i osuszyłam, włożyłam do misy malaksera.
- Dodałam także ząbki czosnku, orzechy, sól i ser i zmiksowałam na gładką masę.
- Teraz dodawałam oliwę miksując do oczekiwanej konsystencji.
- Gotowe, używajcie do czego lubicie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Trogir - Chorwacja |
5 komentarze
hm dość ciekawe wykonanie rzodkiewkowe :)
OdpowiedzUsuńIwona, warto się pokusić bo liście rzodkiewek są przepyszne.
UsuńSzybko, pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńI nie marnujemy żywności.
UsuńDziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.