Te większe wystarczy pokroić w krążki, i też będzie dobrze, te mniejsze oddzielić macki od tułowia.
Podałam je z chipsami upieczonymi z ziemniaków.
Danie jest rewelacyjne, polecam smakoszom kalmarów i nie tylko.
Chrupiące kalmary.
Składniki:
- 510 g małych kalmarów
Ciasto:
- 110 g mąki pszennej T 650
- 2 lekko ubite jaja
- 75 - 80 ml wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- olej do smażenia
- cytryna do podania
- czipsy ziemniaczane do podania
Przygotowanie dania:
- Kalmary oczyściłam z ostrej ości, umyłam, odkroiłam macki od tuby.
- Jeśli macie duże kalmary pokrójcie je w krążki.
- Jaja wymieszałam z wodą gazowaną, dodałam przyprawy i mąkę, dokładnie wymieszałam.
- Rozgrzałam olej - sporo aby kalmary pływały.
- Maczałam kalmary w cieście i wrzucałam na rozgrzany olej, smażyłam aż się zrumieniły.
- Osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z kapustą kiszoną, skropione cytryną z czipsami z ziemniaków.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Oliwnik |
3 komentarze
Interesujące danie :)
OdpowiedzUsuńA jak interesująco smakuje, polecam.
UsuńTa potrawa jest pyszna, polecam Aga.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.