One razem z serem tworzą idealne śniadanie, pożywne, aromatyczne, sycące.
Polecam i Wam, spróbujcie, zachwyćcie się i niech zostaną z Wami na długo.
Placki na ciepło z Mimolette.
Składniki:
Placki: 6 sztuk
- 150 g mąki pszennej T 650
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
- 6 plastrów sera Mimolette
- 20 g sera Blue Stilton z niebieską pleśnią
- 12 - 15 gronek ciemnego winogrona
- listki bazylii
- 4 jaja
- pieprz czarny
Przygotowanie placków:
- Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, dodałam sól, oliwę i jogurt i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Jeśli trzeba podsypcie mąką.
- Podzieliłam ciasto na 6 części, każdą rozwałkowałam na owalny placek i piekłam na suchej patelni, z obu stron na złoty kolor.
- Ogień pod patelnią ma być średni aby się nie spaliły.
- Ugotowałam na twardo jaja, ostudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki.
- Ser pokroiłam w plastry.
- Jak przewracałam placki na drugą stronę to na każdym układałam plaster sera Mimolette i jak spód się dopiekał, ser się topił.
- Na gorące placki nakładałam też kawałki sera pleśniowego aby trochę się rozluźnił.
- Teraz na plackach ułożyłam cząstki jaja, kulki winogrona i listki bazylii, oprószyłam pieprzem.
- Zajadamy od razu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W kropki - muchomor czerwony |
3 komentarze
Pysznie jak zawsze ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńI są smaczne Agnieszko, polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.