Są mega zdrowe, pożywne i odchudzają.
Na blogu jest już kilka różnych placków jaglanych, wystarczy skorzystać z pomysłów, zachęcam.
A dziś placki szpinakowe, piękne, pożywne a dodatek sera pleśniowego, idealnie do nich pasuje.
Placki ze szpinakiem.
Składniki:
- 14 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego mielonego
- 12 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 100 g liści szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Umyłam i osuszyłam szpinak.
- Obrałam czosnek.
- Do misy malaksera dodałam ugotowaną kaszę jaglaną, jaja, listki szpinaku, sól, pieprz syczuański, sodę, czosnek i mąkę i zmiksowałam wszystko na gładką masę.
- Można to zrobić zwykłym blenderem tzw. żyrafą.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje masy.
- Smażyłam z obu stron ok. 2 minut.
- Można też smażyć bez oleju jeśli macie patelnię z nieprzywierającym dnem.
- Na talerzu posypałam pokruszonym serem pleśniowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Neum - Bośnia i Hercegowina |
3 komentarze
Świetne placuszki, ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńSmakują wybornie, czas spróbować.
UsuńDziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.