W ciepłe dni mleko fermentuje dość szybko a dodatek rodzynków przyspiesza ten proces.
Mleko z rodzynkami.
Składniki:
- 300 ml mleka pełnego
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12 %
- 1 łyżka rodzynków
Przygotowanie mleka:
- Najlepiej jakby mleko było niepasteryzowane tylko takie surowe od krowy ale jak nie ma to i takie z butelki się nada, oby tylko nie uht.
- Mleko wlałam do butelki, dodałam śmietanę, wymieszałam.
- Wrzuciłam rodzynki, wymieszałam, butelkę nakryłam gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce na min 24 godziny.
- Czasami fermentacja trwa dłużej, nie przejmujcie się.
- Jak mleko zgęstniało włożyłam je do lodówki aby się schłodziło i gotowe do popijania.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac Mieszczański w Inowrocławiu woj. kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Z rodzynkami nigdy nie próbowałem ...
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, jest pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.