Wiśnie smażone w sosie własnym są rewelacyjne a kremowy ser dopełnia całości.
Polecam zróbcie sobie to cudowne danie, będziecie chcieli więcej.
Naleśniki z serem i wiśniami.
Składniki: 5 - 6 naleśników ok. 22 cm średnicy
Ciasto:
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 6 pełnych łyżek mąki pszennej T 750
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
Wiśnie smażone:
- ok. 300 g wydrylowanych wiśni
- 1 pełna łyżka miodu
Masa serowa:
- 250 g mascarpone
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
Przygotowanie wiśni:
- Wiśnie umyłam na sicie, wydrylowałam, włożyłam do garnka.
- Nakryłam garnek pokrywką i podgrzewałam aby wiśnie puściły sok.
- Wtedy zdjęłam pokrywkę i odparowałam sok aż stał się gęsty i trwało to ok. 20 minut.
- Wtedy zdjęłam z ognia i dodałam miód - ja malinowy, wymieszałam.
Przygotowanie masy serowej:
- Zmiksowałam oba sery z miodem na puszysty krem.
Przygotowanie ciasta:
- Zmiksowałam mleko, kefir, jaja, olej, sól i mąkę na gładkie ciasto.
- Na patelnię wlałam odrobinkę oleju i porcję masy.
- Smażyłam naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie naleśników:
- Każdy usmażony naleśnik posmarowałam porcją sera, zwinęłam w rulon i polałam smażonymi wiśniami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Poznaniu |
2 komentarze
Na pewno rozpływają się w ustach :)!
OdpowiedzUsuńNic prostszego jak smażyć Agnieszko, smażyć.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.