Lubicie taki posmak ziołowy w chlebie? ja tak i stąd pomysł dodania ich do chleba.
Uwielbiam focaccię a ten chleb pachnie latem i Włochami.
Zachęcam do pieczenia.
Chleb ziołowy na zakwasie.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego hyzopu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150 g zakwasu pszennego - może być z lodówki
- 350 g wody
- 8 g soli
- 1 i 1/2 g drożdży instant - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, dolałam wodę i wsypałam sól, drożdże, wszystkie zioła, wymieszałam.
- Teraz wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, nie potrzeba wyrabiać.
- Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch.
- Keksówkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w temperaturze pokojowej do wyrastania.
- Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy i trwa to około 3 - 3,5 godziny w zależności od temperatury w jakiej wyrasta.
- Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 - 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dekoracje - Poddębice |
1 komentarze
Taki miałam zamiar.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.