piątek, 5 czerwca 2020

Zupa z ośmiornicy

Dziś obłędna w smaku zupa z ośmiornicy według pomysłu Jamiego Olivera z książki "Jamie gotuje po włosku".
Jak przyrządzić obłędną w smaku ośmiornicę już Wam pisałam, jednak przy jej gotowaniu pozostaje wyśmienity bulion i z niego dziś pokażę jak przygotować zupę.
Zupa jest prosta w wykonaniu o ile wcześniej ugotujemy bulion.
Zupa z ośmiornicy.


Składniki:

  • 350 ml bulionu z ośmiornicy
  • 350 ml wrzącej wody
  • 150 g makaronu wstążki
  • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska do smaku


Przygotowanie zupy:

  • Przecedzony z gotowania ośmiornicy bulion wlałam do garnka, dodałam wrzącą wodę, szczyptę soli, postawiłam garnek na ogniu.
  • Wrzuciłam do środka makaron i gotowałam aż stał się al'dente.
  • Przelałam zupę na talerze, posypałam czerwonym pieprzem i natką pietruszki, skropiłam oliwą.

Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Królowa róża

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.