Tym razem się udało i mam ten skarb przed sobą.
Uwielbiam po prostu zarówno kuchnię włoską jak i samego Jamiego i dla mnie to prawdziwa gratka.
Podzielę teraz się z Wami moimi spostrzeżeniami na jej temat.
"Włoska wyprawa Jamiego" to książka wydana w Polsce w 2007 roku i jest zbiorem ponad 120 włoskich przepisów, które urzekają prostotą składników i wykonania.
Moje ukochane risotto jest tu w kilku wersjach, tak samo jak i w wersji podstawowej, można się wiele nauczyć.
Cały wielki rozdział o antipasti czyli przekąskach lub jak ktoś je niewiele, dla niego to może być danie główne.
Znajdzie się też coś o zupach, sałatkach i deserach.
Jamie opowiada także o ludziach i spotkaniach z włoskimi Mamma.
Takie spotkania dają najwięcej, u samego źródła można dowiedzieć się jak dawniej dane danie powstawało i jego ewaluację do dnia dzisiejszego.
Jamie jeżdżąc po Włoszech najpierw uczestniczył w życiu ich mieszkańców a potem z nimi, i dla nich gotował.
Miło tak posiedzieć wśród tubylców, czasami wiekowych dziadków, babć i posłuchać o tradycji, historii powstania danej potrawy.
Wybrałam z książki wiele dań do zrobienia, niedługo je tu zobaczycie.
Jeśli uda się komuś zakupić książkę to polecam wypróbować przepisy.
Są proste, składniki do kupienia także w Polsce a potem będziecie się delektować pysznym jedzeniem po włosku.
Tytuł: Włoska wyprawa Jamiego
Autor: Jamie Oliver
Wydanie włoskie: 2005 rok
Wydanie polskie: 2007 rok
Wydawnictwo: MUZA SA
Wydana w Warszawie
stron 320
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.