poniedziałek, 8 czerwca 2020

Szybki chleb wieloziarnisty

Ten chleb to petarda, nie dość że szybko, nie dość że prosto to jeszcze pysznie i zdrowo.
Zakasujcie rękawy i zaczyniajcie chleb jak mawiała moja babcia.
Chleb ma chrupiącą skórkę i mega smaczny i chrupiący za sprawa ziaren miękisz.
Chleb z ziarnami.


Składniki: forma 26 x 12 cm
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki płatków owsianych - użyłam górskich
  • 1 łyżka sezamu
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody

Przygotowanie chleba:
  • Do misy robota wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam sól i cukier, wymieszałam.
  • Teraz wlałam wodę i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam wszystkie ziarenka i wymieszałam ponownie - ciasto jest luźne.
  • Odstawiłam misę z ciastem na 20 minut.
  • Potem foremkę wysmarowałam masłem, posypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
  • Wierzch posypałam ziarenkami słonecznika, nakryłam foremkę i odstawiłam na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzałam do 230 C z opcją grzania góra/dół.
  • Wstawiłam chleb do piekarnika, piekłam 25 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam kolejne 20 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek książąt Saksońskich w Dreźnie - Niemcy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.