Zakasujcie rękawy i zaczyniajcie chleb jak mawiała moja babcia.
Chleb ma chrupiącą skórkę i mega smaczny i chrupiący za sprawa ziaren miękisz.
Chleb z ziarnami.
Składniki: forma 26 x 12 cm
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 4 łyżki płatków owsianych - użyłam górskich
- 1 łyżka sezamu
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
Przygotowanie chleba:
- Do misy robota wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam sól i cukier, wymieszałam.
- Teraz wlałam wodę i ponownie wymieszałam.
- Na koniec wsypałam wszystkie ziarenka i wymieszałam ponownie - ciasto jest luźne.
- Odstawiłam misę z ciastem na 20 minut.
- Potem foremkę wysmarowałam masłem, posypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
- Wierzch posypałam ziarenkami słonecznika, nakryłam foremkę i odstawiłam na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzałam do 230 C z opcją grzania góra/dół.
- Wstawiłam chleb do piekarnika, piekłam 25 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek książąt Saksońskich w Dreźnie - Niemcy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.