No to super, bo my też.
Łatwo z nich wyczarować pyszny deser.
Tym razem na tapetę zostały wzięte brzoskwinie ciasteczkowe, delikatne i aromatyczne, bardzo pyszne.
Sernik z ich udziałem to prawdziwa delicja, koniecznie spróbujcie.
Sernik z brzoskwiniami ciasteczkowymi.
Składniki: tortownica 22 cm
- 450 g serka homogenizowanego naturalnego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 6 sporych brzoskwiń ciasteczkowych
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 3 łyżki miodu
- 250 g ricotty
- 50 g orzechów laskowych
Przygotowanie sernika:
- Żelatynę namoczyłam w 1/4 szklanki wody, potem lekko pogrzałam - nie gotować, aby się rozpuściła.
- Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia
- Brzoskwinie podzieliłam na cząstki, 3 będą potrzebne do środka sernika i trzy na górę.
- Serek homogenizowany i ricottę włożyłam do miski, wymieszałam z miodem.
- Potem dodałam rozpuszczoną żelatynę i cząstki trzech brzoskwiń, wymieszałam i wyłożyłam do tortownicy, na której dno ułożyłam papier do pieczenia.
- Wyrównałam wierzch, wstawiłam do lodówki na 10 minut.
- Na wierzchu sernika ułożyłam resztę brzoskwiń a dookoła posypałam posiekanymi orzechami, lekko wciskając je w ser.
- Najpierw zalałam sernik niewielką ilością galaretki, wstawiłam do lodówki aby stężała, wtedy ani brzoskwinie, ani orzechy nie wypłyną na wierzch.
- Resztę galaretki wylałam na sernik jak poprzednia warstwa stężała.
- Chłodziłam do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Besiekierach woj. łódzkie |
2 komentarze
UUU, świetny sernik
OdpowiedzUsuńSernik na zimno, kocham w każdej postaci <3!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.