Sałatka jest aromatyczna, delikatna a zarazem wyrazista, oryginalna i warto ją podać na spotkanie z przyjaciółmi, będą urzeczeni.
Niedużo z nią pracy a efekt zachwycający.
Sałatka z figami, pomarańczą i fetą.
Składniki:
- 100 g cukru trzcinowego
- 8 świeżych fig
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki anyżówki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- 100 g fety
- 1 łyżeczka oregano
- 80 g rukoli
- gruboziarnista sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie sałatki:
- Figi przekroiłam wzdłuż na połówki.
- Pomarańcze obrałam ze skórki, potem pokroiłam je w plastry grubości 1 cm.
- Na patelnię wsypałam połowę cukru, włączyłam ogień i pozwoliłam aby cukier się skarmelizował.
- Nie mieszamy cukru.
- Jak się zezłoci na patelni, na cukrze ułożyłam figi, przekrojoną stroną w dół i smażyłam 2 minuty, potem przełożyłam na drugą stronę i smażyłam minutę, zdjęłam z patelni.
- Jeśli figi się nie zmieszczą na raz trzeba zrobić to samo z drugą porcją.
- Potem na patelnię wsypałam resztę cukru i stopiłam go na karmel tak samo jak poprzednio.
- Ułożyłam na patelni pomarańcze i smażyłam je po minucie z każdej strony.
- Zdjęłam owoce z patelni a na patelnię wlałam sok z cytryny, anyżówkę, wsypałam nasiona kopru, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku oraz szczyptę świeżo zmielonego, czarnego pieprzu i soli gruboziarnistej.
- Gdy składniki się połączyły dodałam oliwę i dokładnie wymieszałam.
- Na talerzu rozłożyłam rukolę, figi, pomarańcze, polałam sokiem z pomarańczy, który został na talerzu i dressingiem.
- Na wierzch posypałam pokruszoną fetą i oregano.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Zamek krzyżacki w Oleśnicy woj. warmińsko - pomorskie |
3 komentarze
Uwielbiam takie jedzonko <3 ;)!
OdpowiedzUsuńCieszę się bo ja też.
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.