Łosoś tutaj z pomidorem i rukwią smakuje wybornie, polecam.
Podpłomyki robi się bardzo szybko i warto zajadać je nie tylko na śniadanie, ale również zabrać do pracy w pudełku na drugie śniadanie.
Podpłomyki na śniadanie.
Składniki:
Podpłomyki: 6 sztuk
- 12 łyżek jogurtu
- 300 g mąki pszennej T 650
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- kilka gałązek rukwi wodnej
- żółta papryczka chili
- pomidor
- kilak łyżek chutneya z mango
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie podpłomyków:
- Mąkę wymieszałam z jogurtem, solą, oliwą i proszkiem do pieczenia na gładkie i zwarte ciasto.
- Podzieliłam ciasto na sześć części, z każdej wałkowałam podłużny placek.
- Piekłam je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Każdy podpłomyk posmarowałam chutneyem z mango, jogurtem, ułożyłam kawałki łososia, pomidora, posypałam koperkiem i rukwią wodną a także posiekaną papryczką chili.
Smacznego.
Przepis wg pomysłu Jamiego Olivera.
"Podróże małe i duże"
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.