Porzeczka biała ma jedyny i niepowtarzalny smak i mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników, warto ją zajadać.
Zachęcam do wykorzystania przepisu nie tylko z białą porzeczką ale może też z czarną czy czerwoną? będzie pysznie.
Placki z owocami na śniadanie.
Składniki:
- 3/4 szklanki owoców białej porzeczki
- 400 g maślanki
- 1 jajo
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody
- borówki do podania
Przygotowanie placków:
- Do miski wlałam maślankę, dodałam jajo, olej, ksylitol i dokładnie wymieszałam.
- Starłam skórkę z wyszorowanej wcześniej cytryny i dodałam do masy.
- Teraz dodałam mąkę, sól i sodę, imbir i ponownie wymieszałam.
- Na koniec wrzuciłam umyte i osuszone porzeczki, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
- Podałam z borówkami i białą porzeczką.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.