środa, 3 czerwca 2020

Placki z białą porzeczką na maślance

Pyszne śniadanie, aromatyczne placki z białą porzeczką tak omijaną przez wielu.
Porzeczka biała ma jedyny i niepowtarzalny smak i mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników, warto ją zajadać.
Zachęcam do wykorzystania przepisu nie tylko z białą porzeczką ale może też z czarną czy czerwoną? będzie pysznie.
Placki z owocami na śniadanie.


Składniki:

  • 3/4 szklanki owoców białej porzeczki
  • 400 g maślanki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • borówki do podania


Przygotowanie placków:

  • Do miski wlałam maślankę, dodałam jajo, olej, ksylitol i dokładnie wymieszałam.
  • Starłam skórkę z wyszorowanej wcześniej cytryny i dodałam do masy.
  • Teraz dodałam mąkę, sól i sodę, imbir i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec wrzuciłam umyte i osuszone porzeczki, wymieszałam.


  • Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Podałam z borówkami i białą porzeczką.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.