Należy szybko zagnieść ciasto kruche, potem ugotować krem i ciasto gotowe, polecam.
Ja schładzam je w lodówce, smakuje wybornie.
Ciasto z morelami.
Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto kruche:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g zimnego masła
Masa morelowa:
- 800 g moreli
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
Przygotowanie spodu:
- Zagniotłam szybko ciasto kruche, siekając masło z mąką i pozostałymi składnikami a potem szybko zagniotłam w kulę.
- Tortownice wyłożyłam ciastem, tworząc brzeg.
- Nakłułam ciasto widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 30 minut.
- Wyjęłam, przestudziłam.
Przygotowanie kremu morelowego:
- Morele przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki, wrzuciłam do garnka.
- 10 połówek odłożyłam.
- Morele w garnku zalałam 100 ml wody i rozgotowałam pod przykryciem.
- Potem je odparowałam i zmiksowałam.
- Żółtka utarłam z cukrem i wanilią.
- Mleko zagotowałam.
- Do żółtek dodałam mąkę ziemniaczaną, wymieszałam i powoli, ciągle mieszając wlewałam gorące mleko.
- Ubijałam na parze czyli ustawiłam miskę z masą nad garnkiem z wrzącą wodą, aż krem zgęstniał.
- Ubite żółtka wymieszałam ze zmiksowanymi morelami.
- Wylałam masę na upieczony spód i piekłam w temperaturze 160 C przez 30 - 40 minut.
- Upieczony placek wystudziłam a potem wstawiłam do lodówki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
1 komentarze
Wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.