Placek jest bardzo aromatyczny, idealny na ciepłe dni i znika szybko.
Przepis pochodzi z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny de Blasi.
Wielbicielom oliwek placek przypadnie do gustu.
Placek z Umbrii.
Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 i 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej - dałam 1/2 łyżeczki
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki schłodzonego białego wytrawnego wina
- 1 szklanka oliwiady *
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę białą wymieszałam z żółtą, dodałam sól.
- Nasiona kopru prażyłam na suchej patelni a potem utłukłam je w moździerzu, wsypałam do mąki, wymieszałam.
- Oliwę i wino widelcem wymieszałam w misce.
- Wlałam płyn do mąki, wyrobiłam jednolite ciasto, odstawiłam je do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto rozciągnęłam na dnie torownicy wysmarowanej oliwą, robiąc brzeg.
- Nakłułam widelcem dni i brzegi, rozciągnęłam na dnie papier do pieczenia, nasypałam fasolę lub jak ktoś ma kulki obciążające i włożyłam do zamrażarki na 15 minut.
- Piekarnik w tym czasie nagrzałam do 180 C z opcja grzania góra/dół.
- Po 15 minutach ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut aż się zrumieniło.
- Wyjęłam z piekarnika, zdjęłam papier z obciążeniem i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
- Wyjęłam, lekko przestudziłam - ok. 10 minut i posmarowałam placek oliwiadą w grubości takiej jak lubimy ok. 5 mm.
- Wstawiłam ciasto do piekarnika na 3 - 5 minut.
- Wyjęłam i gotowe.
- * jak zrobić oliwiadę znajdziecie pod linkiem.
Smacznego.
Przepis kuchni umbryjskiej.
"Podróże małe i duże"
Zwingier w Dreźnie - Niemcy |
1 komentarze
Taki był zamysł Agnieszko.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.