Ciasto wychodzi puszyste i delikatne.
Ja podałam z frużeliną z malin ale tutaj pełna dowolność, jak lubicie i uważacie.
Zaczynamy?
Mini naleśniki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej T 750
- 1 szklanka gorącego mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
- 200 g malin
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 50 ml wody
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszałam w gorącym mlekiem i masłem, pozostawiłam do wystygnięcia.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę a żółtka wmieszałam w ostudzone ciasto.
- Dodałam także do ciasta cukier i ponownie zmiksowałam.
- Teraz powoli dodałam pianę z białek, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam masło i nakładałam małe porcje masy, tak ok. 10 - 12 cm na naleśnik.
- Jak naleśnik zrumienił się pod spodem a wierzch już się dobrze ściął, złożyłam naleśniczka na pół i chwile dosmażałam z obu stron.
Przygotowanie frużeliny:
- Maliny rozgotowałam pod przykryciem z cukrem.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do gotujących się malin.
- Zagotowałam i trzymałam na ogniu aż masa zgęstniała.
- Porcje frużeliny ułożyłam w złożonym naleśniku, posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dawny zespół folwarczny w Proszkówce woj. dolnośląskie |
5 komentarze
Pierwszy raz widzę takie naleśniki. Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńCzas wypróbować, są przepyszne, pozdrawiam.
UsuńWyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńSpróbuj, polecam, są wyśmienite. Napisz czy posmakowały.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.