wtorek, 2 czerwca 2020

Kuskus ze szpinakiem i pomidorami

Uwielbiam szpinak pod każdą postacią i pomyśleć że kiedyś nie mogłam na niego patrzeć.
Widać gusta się zmieniają.
Szpinak zawiera dużo szczawianów i żeby je zneutralizować wystarczy do dania dodać jakiegokolwiek sera, będzie przepysznie.
Dziś danie które znalazłam u Moni, jest przepyszne i polecam gorąco.
Szpinak i kuskus.


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dojrzałe pomidory - jeden miałam żółty
  • ok. 200 g. świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • sol morska
  • pieprz świeżo mielony
  • starty parmezan - 2 - 3 łyżki

Przygotowanie dania:
  • Umyłam, osuszyłam szpinak, pokroiłam na mniejsze kawałki bo miałam bardzo duże liście, mniejszego nie trzeba kroić.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na maśle rozgrzanym z olejem.
  • Teraz na patelnię włożyłam szpinak, posoliłam go i smażyłam aż stracił jędrność.
  • Smażyłam chwilę aż sok ze szpinaku odparował i wtedy dodałam pokrojone w cząstki pomidory, razem z sokiem który z nich wypłynął i wsypałam kasze kuskus, wymieszałam.
  • Dusiłam pod przykryciem 8 minut, jeśli jest za suche dolewam wody.
  • Na koniec posypałam startym parmezanem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Grubodziób

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.