Widać gusta się zmieniają.
Szpinak zawiera dużo szczawianów i żeby je zneutralizować wystarczy do dania dodać jakiegokolwiek sera, będzie przepysznie.
Dziś danie które znalazłam u Moni, jest przepyszne i polecam gorąco.
Szpinak i kuskus.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 dojrzałe pomidory - jeden miałam żółty
- ok. 200 g. świeżego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- sol morska
- pieprz świeżo mielony
- starty parmezan - 2 - 3 łyżki
Przygotowanie dania:
- Umyłam, osuszyłam szpinak, pokroiłam na mniejsze kawałki bo miałam bardzo duże liście, mniejszego nie trzeba kroić.
- Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na maśle rozgrzanym z olejem.
- Teraz na patelnię włożyłam szpinak, posoliłam go i smażyłam aż stracił jędrność.
- Smażyłam chwilę aż sok ze szpinaku odparował i wtedy dodałam pokrojone w cząstki pomidory, razem z sokiem który z nich wypłynął i wsypałam kasze kuskus, wymieszałam.
- Dusiłam pod przykryciem 8 minut, jeśli jest za suche dolewam wody.
- Na koniec posypałam startym parmezanem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Grubodziób |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.