Macie na niego ochotę? pracy przy nim nie za dużo a mina zjadających, mlaskających przy kawie czy czystku bezcenna.
Zachęceni? no to pieczemy.
Placek z wiśniami i bezą.
Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 długie biszkopty albo 6 okrągłych
Nadzienie:
- 500 g wydrylowanych wiśni
Na bezę:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Masło posiekałam z mąką i cukrem.
- Dodałam żółtka i zarobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki.
- Wiśnie wydrylowałam.
Przygotowanie ciasta:
- Na dnie formy włożyłam papier do pieczenia i wylepiłam dno ciastem a także zrobiłam brzeg wkoło na wysokość 1 cm.
- Ciasto posypałam pokruszonymi biszkoptami.
- Na biszkoptach umieściłam gęsto wiśnie.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
- W trakcie jak ciasto się piekła ubiłam białka na sztywna pianę razem z cukrem a potem delikatnie wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
- Po 25 minutach pieczenia wyjęłam placek, rozprowadziłam delikatnie bezę i zapiekałam jeszcze 20 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kwitnący krzak żarnowca |
3 komentarze
Dziękuje bardzo, do kawy wyśmienite.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. I ta pianka <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka bezę, polecam i Tobie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.