Ostrość zupy wyznaczamy sami, wszak jedni wolą mniej ostre, inni bardziej.
Zupa jest przepyszna a krewetki pływające w środku nadają jej jedyny i niepowtarzalny smak.
Azjatycka zupa.
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- ok. 700 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 6 - 8 listków limonki kafir
- 1 trawa cytrynowa
- 300 g surowych krewetek
- 200 g makaronu ryżowego Mie nudles
- kawałek papryczki chili
- 1 cm korzenia imbiru
- sok z 1/2 limonki
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie zupy:
- Krewetki obrałam z pancerzyków i wyjęłam czarne jelitka, nacinając je na grzbiecie.
- Jeśli chcecie aby zupa była jeszcze smaczniejsza nie obierajcie krewetek z pancerzy.
- Posiekałam szalotki, czosnek, posiekałam papryczkę chili, starłam na tarce imbir, stłukłam trawę cytrynową.
- Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą i odstawiłam na 5 minut, potem odcedziłam.
- Do garnka wlałam olej i podsmażyłam na nim cebulę, czosnek, chili, imbir, liście kafiru, trawę cytrynową.
- Smażyłam jakieś 2 minuty, dodałam pastę curry i smażyłam minutę.
- Teraz zalałam wszystko bulionem i gotowałam 10 minut.
- Wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 5 minut.
- Wrzuciłam do garnka krewetki i gotowałam 5 minut.
- Na koniec doprawiłam sokiem z cytryny, wrzuciłam makaron, zagotowałam.
- Rozlałam zupę na talerze, posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Raciążku woj. kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.