środa, 10 czerwca 2020

Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym

Dużo klusek już w życiu zrobiłam a takich owsianych jeszcze nie i nadszedł czas i takie spróbować zrobić.
Są pyszne, lekko klejące w smaku a z dodatkiem truskawek są idealne.
Znakomicie będą również smakowały na wytrawnie np. z sosem grzybowym.
Lubicie płatki owsiane? to będą znakomite.
Kluski z truskawkami.


Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 3 jaja
  • 2 - 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól morska
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek


Przygotowanie klusek:

  • Płatki wsypałam do miski i zalałam je letnią wodą, pozostawiłam na 30 minut.
  • Mleko zagotowałam z solą i masłem, dodałam napęczniałe płatki i gotowałam 15 - 20 minut, mieszając bo lubią się przypalać.
  • Następnie odstawiłam do wystudzenia.
  • Wtedy dodałam jaja i mąkę, sól i wymieszałam dokładnie.
  • Można kluski nakładać łyżką na wrzącą wodę lub tak jak ja maczając dłonie w wodzie lepiłam kluski w kształcie wrzeciona.
  • Gotowałam wrzucając na wrzącą osoloną wodę 5 minut od wypłynięcia.
  • Truskawki zmiksowałam i podałam z kluskami.
  • Równie dobrze będą smakowały na wytrawnie.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Kołacinie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.