Są pyszne, lekko klejące w smaku a z dodatkiem truskawek są idealne.
Znakomicie będą również smakowały na wytrawnie np. z sosem grzybowym.
Lubicie płatki owsiane? to będą znakomite.
Kluski z truskawkami.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 i 1/3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 3 jaja
- 2 - 3 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól morska
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
Przygotowanie klusek:
- Płatki wsypałam do miski i zalałam je letnią wodą, pozostawiłam na 30 minut.
- Mleko zagotowałam z solą i masłem, dodałam napęczniałe płatki i gotowałam 15 - 20 minut, mieszając bo lubią się przypalać.
- Następnie odstawiłam do wystudzenia.
- Wtedy dodałam jaja i mąkę, sól i wymieszałam dokładnie.
- Można kluski nakładać łyżką na wrzącą wodę lub tak jak ja maczając dłonie w wodzie lepiłam kluski w kształcie wrzeciona.
- Gotowałam wrzucając na wrzącą osoloną wodę 5 minut od wypłynięcia.
- Truskawki zmiksowałam i podałam z kluskami.
- Równie dobrze będą smakowały na wytrawnie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Kołacinie woj. łódzkie |
2 komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.