Te placuchy są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate od soku z brzoskwiń.
Idealne na śniadanie, na piknik, czy jako deser przy grillu.
Placki z brzoskwiniami.
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych
- 2 brzoskwinie
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Do miski wlałam kefir, dodałam jaja, wsypałam szczyptę soli i dokładnie wymieszałam.
- Potem dodałam obie mąki, i sodę i ponownie wymieszałam do połączenia składników.
- Brzoskwinie przepołowiłam, wyjęłam pestki i pokroiłam na plasterki.
- Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, lub jeśli macie dobre patelnie to smażymy bez oleju.
- Nakładałam porcje masy i smażyłam do momentu aż brzegi zaczynały się ścinać, wówczas układałam po 2 plastry brzoskwini,
- zanurzając je w jeszcze płynnej masie, smażyłam minutę i przewróciłam placki na drugą stronę.
- Smażyłam aż się zrumieniły.
- Osączyłam na ręczniku papierowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.