sobota, 6 czerwca 2020

Kefirowe placki z brzoskwiniami

Zapraszam dziś na pyszne śniadanie, a jak zostanie to i deser będzie znakomity.
Te placuchy są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate od soku z brzoskwiń.
Idealne na śniadanie, na piknik, czy jako deser przy grillu.
Placki z brzoskwiniami.


Składniki:

  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych
  • 2 brzoskwinie
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Przygotowanie placków:

  • Do miski wlałam kefir, dodałam jaja, wsypałam szczyptę soli i dokładnie wymieszałam.
  • Potem dodałam obie mąki, i sodę i ponownie wymieszałam do połączenia składników.
  • Brzoskwinie przepołowiłam, wyjęłam pestki i pokroiłam na plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, lub jeśli macie dobre patelnie to smażymy bez oleju.
  • Nakładałam porcje masy i smażyłam do momentu aż brzegi zaczynały się ścinać, wówczas układałam po 2 plastry brzoskwini,


  • zanurzając je w jeszcze płynnej masie, smażyłam minutę i przewróciłam placki na drugą stronę.
  • Smażyłam aż się zrumieniły.
  • Osączyłam na ręczniku papierowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.