Jeśli dzieci nie są dorosłe pomińcie pijane truskawki.
Robi się szybko, trochę czekamy aż się zetnie i potem zajadamy do kawy czy herbaty, czystek też się nada.
Polecam wszystkim zapracowanym, pobudzi do życia i doda energii.
Ja zajadałam kawałek do kubka czystka a Ty z czym będziesz zajadać?
Sernik z kawą.
Składniki: tortownica 22 cm
- 250 g sera ricotta
- 300 g serka śmietankowego typu Philadelfia
- 250 g śmietanki 30 %
- 110 g ksylitolu
- 100 g czekolady deserowej
- 200 g długich biszkoptów
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 2 - 3 łyżki owoców z nalewki - u mnie pijane truskawki
- kakao do posypania
- 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej w płynie
Przygotowanie sernika:
- Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia i zamknęłam obręcz.
- Zaparzyłam kawę: 1 łyżeczka na 1/2 szklanki wrzątku, przestudziłam.
- Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki wody a jak napęczniała podgrzewałam - nie gotować - aż się rozpuściła.
- Serki włożyłam do miski i zmiksowałam z ksylitolem.
- Śmietankę ubiłam na sztywno i połączyłam z serem.
- Czekoladę posiekałam, osączyłam truskawki z alkoholu.
- Do masy serowej wlałam żelatynę i dokładnie wymieszałam.
- Dodałam czekoladę i truskawki i ponownie wymieszałam.
- Na dno tortownicy wyłożyłam połowę biszkoptów, nasączyłam je kawą.
- Na biszkopty wylałam masę serową, wyrównałam wierzch, wstawiłam na 30 minut do lodówki.
- Potem na wierzchu układałam maczane w kawie biszkopty i ponownie wstawiłam do lodóki na 3 - 4 godziny.
- Już przed podaniem posypałam kakao.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek Książąt Oleśnickich woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.