niedziela, 7 czerwca 2020

Groszkowe podpłomyki z pomidorami i serem

Te podpłomyki idealnie nadadzą się na śniadanie czy na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię.
Są pożywne i bardzo smakowite, polecam gorąco.
Placuszki groszkowe.


Składniki:

  • 120 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 100 g mąki z zielonego groszku
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ser topiony w plastrach
  • pomidory do podania

Przygotowanie podpłomyków:

  • Zmiksowałam mąkę z jogurtem, dodałam sól, olej, suszone pomidory i proszek do pieczenia, zagniotłam zwarte, elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na kawałki i z każdego wałkowałam podłużny placek.
  • Placki piekłam na suchej patelni na niewielkim ogniu aż zrumieniły się, z obu stron.
  • Jak przewróciłam na drugą stronę na placuszku ułożyłam plastry sera, piekłam aż ser się zaczął topić.
  • Na wierzchu ułożyłam plastry pomidora, posypałam bazylią.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek Stary Książ woj. dolnośląskie

8 komentarze

  1. Ale apetyczne te podpłomyki! Doskonałe na letnie śniadanko w ogrodzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jeśli tylko masz ogród to jak najbardziej, ja przy stole zajadałam. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo pomysłowe i apetyczne jedzonko. Delikatne i smaczne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie to wygląa, nigdy nie robiłem podpłomyków - czas to zmienić! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie to wygląda, chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.