Są pożywne i bardzo smakowite, polecam gorąco.
Placuszki groszkowe.
Składniki:
- 120 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 100 g mąki z zielonego groszku
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ser topiony w plastrach
- pomidory do podania
Przygotowanie podpłomyków:
- Zmiksowałam mąkę z jogurtem, dodałam sól, olej, suszone pomidory i proszek do pieczenia, zagniotłam zwarte, elastyczne ciasto.
- Podzieliłam je na kawałki i z każdego wałkowałam podłużny placek.
- Placki piekłam na suchej patelni na niewielkim ogniu aż zrumieniły się, z obu stron.
- Jak przewróciłam na drugą stronę na placuszku ułożyłam plastry sera, piekłam aż ser się zaczął topić.
- Na wierzchu ułożyłam plastry pomidora, posypałam bazylią.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek Stary Książ woj. dolnośląskie |
8 komentarze
Ale apetyczne te podpłomyki! Doskonałe na letnie śniadanko w ogrodzie:)
OdpowiedzUsuńO tak, jeśli tylko masz ogród to jak najbardziej, ja przy stole zajadałam. Pozdrawiam.
UsuńBardzo pomysłowe i apetyczne jedzonko. Delikatne i smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i polecam.
UsuńBardzo ładnie to wygląa, nigdy nie robiłem podpłomyków - czas to zmienić! :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, czas to zmienić.
UsuńFajnie to wygląda, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.