Dodatek mięty orzeźwia deser i nadaje mu piękny aromat.
Polecam taką domową galaretkę bez konserwantów i ulepszaczy.
To jest deser idealny.
Galaretka wiśniowa.
Składniki:
- 1 szklanka wiśni bez pestek + 1/2 szklanki do środka
- 500 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
- 2 pełne łyżki miodu
- 1 gałązka mięty
Przygotowanie galaretki:
- Wydrylowałam wiśnie, 1 szklankę włożyłam do garnka, dodałam gałązkę mięty, zalałam wodą i gotowałam 10 minut.
- Zdjęłam z ognia, wsypałam żelatynę, chwilę czekałam aż napęczniała - 2 minuty - potem lekko podgrzałam aby żelatyna się rozpuściła.
- Zdjęłam z ognia, dodałam miód, wymieszałam i rozlałam do szklaneczek.
- Powrzucałam do każdej świeże wiśnie.
- Pozostawiłam do ostudzenia, po czym włożyłam do lodówki na 2 godziny.
- Deser gotowy, idealny na ciepłe dni.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na zamku Bolczów woj. dolnośląskie |
1 komentarze
To dodaj inne owoce, tak po prostu.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.