Ale jak pisze autorka wcale smak nie jest tani, dip jest pyszny, ma głęboki smak i aromat.
Można go jeść do kanapek, warzyw, sam też jest przepyszny, wystarczy dodać papryczki chili, jajo, pieczywo arabskie i dip jako samodzielne danie gotowy.
Przepis pochodzi z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie".
Zapraszam do eksperymentowania.
Full medames.
Składniki:
- 3 łyżki tahini
- sok z 1 cytryny
- duża szczypta soli morskiej
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 duże ząbki czosnku
- 400 g bobu świeżego lub mrożonego bez łupinek
Dodatki:
- posiekany czosnek
- pieprz cayenne
- świeża natka pietruszki lu oregano
- oliwa z oliwek
Przygotowanie potrawy:
- Posiekałam czosnek ten do dipu i ten jako dodatek.
- Posiekałam natkę i listki oregano, wycisnęłam sok z cytryny.
- Do miski lub moździerza włożyłam tahini i wlałam sok z cytryny, ucierałam aż sos zbielał.
- Dodałam wodę i ucierałam aż dip osiągnął konsystencję śmietany.
- Bób ugotowałam i obrałam, potem rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków tak aby pozostały większe kawałki.
- Bób umieściłam w misce, polałam sosem, posypałam oregano, natką i posiekanym czosnkiem, polałam oliwą i oprószyłam pieprzem cayenne.
Smacznego.
Przepis kuchni Orientu.
"Podróże małe i duże"
Park Narodowy Galiczica w Macedonii Północnej |
3 komentarze
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńTak tez smakuje, polecam.
UsuńDzięki Agnieszko.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.