W rezultacie upiekł się zdrowy, pyszny chleb o zwartym miękiszu, chrupiącej skórce, idealny.
Zajadałam go z miodem, taki kaprys.
Zachęceni do pieczenia? zapraszam.
Chleb pszenny na zakwasie.
Składniki: foremka 30 x 15 cm
- 152 g zakwasu żytniego z lodówki
- 300 g wody
- 12 g soli
- 300 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki pszennej graham T 1850
- 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 g świeżych drożdży
- 2 łyżki lnu do posypania
Przygotowanie chleba:
- Wszystkie składniki włożyłam do dużej miski oprócz siemienia, drożdże wkruszyłam, zarobiłam ciasto, dość luźne.
- Pozwoliłam mu odpocząć 15 minut.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe.
- Odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrastania na 4 - 5 godzin.
- Ciasto urośnie prawie do wysokości foremki.
- Wyrośnięte posypałam lnem.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 230 C spryskując wnętrze wodą.
- Po 15 minutach otworzyłam drzwiczki aby parę wypuścić.
- Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wodospad "Kamieńczyka" woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.