Szybko się je robi, szybko piecze i bardzo szybko znikają w torbach, pudełkach a potem brzuchach zjadających.
Chrupiące i zdrowe pestki dyni są tutaj idealnym dodatkiem.
Bułki na śniadanie.
Składniki: 10 sztuk
- 500 g bio mąki pszennej chlebowej T 1050
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek oleju
- 300 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 3 - 4 łyżki pestek dyni
Przygotowanie bułek:
- Drożdże wymieszałam z wodą i cukrem.
- Mąkę wsypałam do misy robota, wymieszałam mieszadłem hakowym z solą i olejem.
- Potem wlałam wodę z drożdżami, wyrobiłam ciasto.
- Pod koniec wsypałam pestki dyni i ponownie wyrobiłam.
- Jeśli ktoś nie posiada robota, można to zrobić ręcznie.
- Ciasto ma być elastyczne i miękkie.
- Podzieliłam cisto na 10 części, z każdej zrobiłam kulkę i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą bułkę spłaszczyłam, nacięłam, odstawiłam na 10 minut do napuszenia.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
- Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Mgły nad Doliną |
5 komentarze
Pyszne bułeczki na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńTak, idealne na śniadanie, polecam.
UsuńI są wyśmienite, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pestki dyni - są bardzo zdrowe! Koniecznie muszę upiec te bułeczki. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie upiec i przyślij fotki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.