Danie jest proste, sycące, pikantne, idealne jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs czy ryb.
Jeśli lubicie danie mniej ostre, dajcie mniej chili, jeśli ostrzejsze, więcej chili.
Będzie znakomicie jak sami to ustalicie, a potem cieszyć się pysznym daniem.
Batata Harra.
Składniki:
- 1000 g małych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 duże czerwone papryki
- pęczek natki kolendry
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie dania:
- Piekarnik rozgrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół.
- Ziemniaki wyszorowałam i podgotowałam w osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam i osuszyłam.
- Ziemniaki przełożyłam do formy, polałam je olejem i oliwą, oprószyłam solą i pieprzem i wstawiłam na 10 minut do piekarnika.
- W międzyczasie pokroiłam paprykę w kostkę, czosnek porządnie zmiażdżyłam.
- Po 10 minutach do brytfanki wrzuciłam paprykę, połowę kolendry, płatki chili i czosnek, przemieszałam i wstawiłam ponownie do piekarnika na 25 minut.
- Po upieczeniu posypałam skórką cytrynową, skropiłam sokiem i posypałam resztą kolendry.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Jiczinie - Czeski Raj |
3 komentarze
Uwielbiam takie bliskowschodnie akcenty, te ziemniaczki muszą smakować obłędnie. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTak własnie smakują, polecam do wypróbowania.
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.