niedziela, 31 maja 2020

Zupa malinowa z serem

Wygląda jak deser i smakuje wybornie.
Na letnie dni zupa malinowa lekko schłodzona to prawdziwa petarda.
Ochłodzi organizm, nasyci brzuchy, nacieszy w międzyczasie oczy.
Polecam gorąco taki rodzaj zupy na całe lato.
Zupa malinowa.

Składniki:

  • 200 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 szklanka wody
  • 250 g sera ricotta
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 500 g malin
  • 50 g bezików

Przygotowanie zupy:

  • Z malin odłożyłam ok. 1/2 szklanki do dekoracji, resztę zmiksowałam na pure, można przetrzeć przez sito.
  • My jednak wolimy z pestkami.
  • Wodę zagotowałam z ksylitolem, wystudziłam.
  • Zmiksowane maliny wymieszałam z wodą, serkiem ricotta i śmietaną.
  • Odstawiłam do lodówki do wychłodzenia.
  • Na talerzu przyozdobiłam świeżymi malinami i pokruszonymi bezikami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Majowe łąki

4 komentarze

  1. Ależ to wygląda!!! Niczym deser! Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis świetny! mama maliny, mam twarożek domowy i mam małą wnuczkę :-) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.