Ten hiszpański przepis wykorzystuje sherry oraz wiele hiszpańskich ziół mających stworzyć prawdziwy smak Hiszpanii.
Danie jest dość ostre, mimo użycia wyłącznie świeżych ziół.
W daniu użyte jest sherry Oloroso lub słodkie sherry.
Wołowina po hiszpańsku.
Składniki:
- ok. 1000 g wołowiny - miałam schabową
- 8 łyżek sherry Oloroso lub słodkiego
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 5 listków mięty
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 5 gałązek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- kasza do podania
- ogórek kiszony do podania
Przygotowanie dania:
- Wołowinę pokroiłam na steki a potem w paski szerokości ok. 1 i 1/2 cm.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam wołowinę i gałązkę rozmarynu, smażyłam 5 minut.
- Przyprawiłam solą i pieprzem, wlałam bulion i gotowałam 30 minut.
- Potem dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek pokrojony w plastry, cebulę pokrojoną w kostkę, dusiłam do miękkości.
- Na koniec dodałam sherry i gotowałam aż sos odparował.
- Teraz dodałam posiekaną miętę i natkę pietruszki, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba.
- Podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Jiczinie - Czeski Raj |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.