sobota, 23 maja 2020

Spaghetti tricolore selero - pomodore

Pomysł Przemka, danie wyszło pyszne i oczy same jedzą.
Zachęcam do wypróbowania, przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Nazwa sama ułożyła się w rym.
Zaczynamy.
Spaghetti z sosem selerowo - pomidorowym.


Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti tricolore
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 125 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 pomidory
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • oliwa do skropienia makaronu


Przygotowanie spaghetti:

  • Boczek pokroiłam w kostkę, czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Selera pokroiłam w plasterki a pomidory pokrojone zostały w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej boczek, dodałam selera i czosnek i smażyłam aż zmiękły, jakieś 3 minuty.
  • Na patelnię wrzuciłam pomidory, posoliłam, dodałam cukier i gotowałam aż sos stał się gęsty i kremowy.
  • Doprawiłam do smaku pieprzem.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Na talerzu ułożyłam porcje makaronu, polałam sosem, skropiłam oliwą.


Smacznego.
Przepis Przemka.
"Podróże małe i duże"
"Gdzie strumyk płynie z wolna...."Karkonosze

2 komentarze

  1. Seler naciowy jest bardzo zdrowy, jego dodawanie do przeróżnych dań jest zbawienne dla organizmu. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.