Zachęcam do wypróbowania, przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Nazwa sama ułożyła się w rym.
Zaczynamy.
Spaghetti z sosem selerowo - pomidorowym.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti tricolore
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 125 g boczku wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 pomidory
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru trzcinowego
- oliwa do skropienia makaronu
Przygotowanie spaghetti:
- Boczek pokroiłam w kostkę, czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Selera pokroiłam w plasterki a pomidory pokrojone zostały w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej boczek, dodałam selera i czosnek i smażyłam aż zmiękły, jakieś 3 minuty.
- Na patelnię wrzuciłam pomidory, posoliłam, dodałam cukier i gotowałam aż sos stał się gęsty i kremowy.
- Doprawiłam do smaku pieprzem.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Na talerzu ułożyłam porcje makaronu, polałam sosem, skropiłam oliwą.
Smacznego.
Przepis Przemka.
"Podróże małe i duże"
"Gdzie strumyk płynie z wolna...."Karkonosze |
2 komentarze
Seler naciowy jest bardzo zdrowy, jego dodawanie do przeróżnych dań jest zbawienne dla organizmu. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWiem Maks, wiem. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.