czwartek, 28 maja 2020

Śmietanowe placuszki groszkowe

Bardzo widowiskowe, smakowite i szybko znikają, tak mogę napisać o dzisiejszych plackach.
Zakupiłam mąkę z zielonego groszku i ma ona taki piękny kolor że eksperymentuje wsypując ją tu i ówdzie.
Dziś wsypałam ją do placuszków, efekt oceńcie sami.
Placuszki groszkowe.


Składniki:

  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2 dymki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki z zielonego groszku
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia


Przygotowanie placków:

  • Do miski wbiłam jaja, dodałam mleko, dodałam śmietanę, wymieszałam.
  • Posiekałam drobno szczypiorek i dymkę, wrzuciłam do miski.
  • Teraz dodałam mąkę, sodę i sól, wymieszałam na jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję masy.
  • Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z pomidorami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Jiczinie - Czeski Raj

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.