Wystarczy ugotować ziemniaki, wyciągnąć pyszną szynkę prosciutto, zrobić sos i danie gotowe.
Piszecie się na taki letni obiad? my chętnie i zawsze, zapraszam.
Sałatka ziemniaczana po włosku.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 2 - 3 łodygi selera naciowego
- 1 mini sałata rzymska
- 1/2 pęczka pachnotki zwyczajnej
- 1 czerwona cebula
- 80 g szynki prosciutto
- 1 kulka 125 g mozzarelli
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- garść kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 papryczka jalapenio
Przygotowanie sałatki:
- Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w skórkach, wystudziłam i pokroiłam na kawałki.
- Łodygi selera pokroiłam w plasterki, cebulę pokroiłam w piórka.
- Szynkę i mozzarellę podarłam na kawałki.
- Porwałam listki sałaty rzymskiej i pachnotki, jalapenio drobniutko posiekałam bez pestek.
- Wszystkie składniki wymieszałam w salaterce.
- Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni.
- Musztardę włożyłam do słoika, dodałam sok z cytryny, olej, zakręciłam słoik i wymieszałam aby powstała emulsja.
- Sosem polałam sałatkę, wymieszałam, posypałam kiełkami rzodkiewki i pestkami słonecznika. posiekanym koperkiem i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.
Przepis z archiwum.
"Podróże male i duże"
Wojanów woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.