niedziela, 24 maja 2020

Sałatka z ziemniaków i prosciutto

Latem szybko można wyczarować coś pysznego na obiad.
Wystarczy ugotować ziemniaki, wyciągnąć pyszną szynkę prosciutto, zrobić sos i danie gotowe.
Piszecie się na taki letni obiad? my chętnie i zawsze, zapraszam.
Sałatka ziemniaczana po włosku.


Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 - 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mini sałata rzymska
  • 1/2 pęczka pachnotki zwyczajnej
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g szynki prosciutto
  • 1 kulka 125 g mozzarelli
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 papryczka jalapenio

Przygotowanie sałatki:

  • Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w skórkach, wystudziłam i pokroiłam na kawałki.
  • Łodygi selera pokroiłam w plasterki, cebulę pokroiłam w piórka.
  • Szynkę i mozzarellę podarłam na kawałki.
  • Porwałam listki sałaty rzymskiej i pachnotki, jalapenio drobniutko posiekałam bez pestek.
  • Wszystkie składniki wymieszałam w salaterce.
  • Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni.
  • Musztardę włożyłam do słoika, dodałam sok z cytryny, olej, zakręciłam słoik i wymieszałam aby powstała emulsja.
  • Sosem polałam sałatkę, wymieszałam, posypałam kiełkami rzodkiewki i pestkami słonecznika. posiekanym koperkiem i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże male i duże"
Wojanów woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.