Smak Orientu na talerzu, to smak dobrego dania.
Polecam sałatkę do wypróbowania.
Sałatka z brokułem.
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej
- 1 średni brokuł
- 150 g wędzonego tofu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 1 szalotka
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie sałatki:
- Ugotowałam w osolonej, ze szczyptą cukru wodzie brokuła al'dente.
- Po ugotowaniu podzieliłam go na różyczki.
- Komosę ryżową gotowałam w wodzie ok. 15 minut, odcedziłam.
- Tofu pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w mące kukurydzianej i grillowałam aż się zrumieniło.
- Szalotkę posiekałam a paprykę obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Na talerzu wymieszałam wszystkie składniki.
- Sezam uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Masło orzechowe przełożyłam do słoiczka, dodałam pastę tahini, sok z cytryny, olej i sos sojowy, zakręciłam słoik i potrząsałam aż składniki się połączyły w jednolity sos.
- Sałatkę wymieszałam z sosem a na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki i sezamem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Leśne panienki - muchomory czerwone |
2 komentarze
Nigdy nie próbowałam komosy ryżowej, a ta sałatka wygląda naprawdę apetycznie. Chyba się skuszę i ją kupię. Mam nadzieję, że mi posmakuje.
OdpowiedzUsuńKomosa jest idealnym ziarnem, nie podnosi indeksu glikemicznego dlatego jest używana w diecie dla diabetyków. Polecam sałatkę bo jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.